Снимка: БТА
fallback

България е готова, като председател на Съвета на ЕС, да подкрепи преговорния екип в процеса на оттеглянето на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с главния преговарящ от ЕК за Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Пред ненго българският министър-председател е съобщил, че страната ни е готова да поеме своите отговорности по европредседателството от началото на 2018 г.

Заставането ни начело на Съвета на ЕС ще съвпадне с процедурата по излизането на Лондон от съюза.

Пред Барние Борисов България подкрепил тезата, че един от основните приоритети трябва да е поставянето на въпросите за правата на гражданите.

Затова според премиера ни в бъдещото споразумение за оттегляне трябва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани.

Борисов е подчертал особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

"За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани", е заявил българският министър-председател.

Той е изразил надежда, че и след Брекзит Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние са изразили общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

я ТОЯ НАШИЯ ИМАЛ ГЛАВА КАТО ОНОВА ПОД КРЪСТА ОТЗАД-Д-------*** !

9

Батюшката

преди 6 години

Народът му умира от глад и болести ,той за Европа се загрижил !

8

Анонимен

преди 6 години

Приоритет на БГ трябва да стане документирането на реалността в документите на ЕС! Трябва да се запише,че по население ЕС вече не е Европейски Съюз,а ЕвроАрабски Съюз- -ЕАС ! А следваща цел на БГ-час по-скорошното ни излизане от ЕАС! Нито Аспхарух,нито Симеон Велики,нито Левски и Ботев са мечтали,борили и умрели,за да станем като Белгия, Англия,Франция, Холандия,Швеция и т.н. "западни" държава с основно арабски изселници и тук-там българско население! Иначе-жабите-в гьола, политиците - в Белене!

fallback