Снимка: архив, Булфото

БСП ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради скандала около НДК. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Още по темата

Тя съобщи и че червената партия внася искане в Народното събрание за формиране на анкетна комисия, която да разследва има ли корупционни практики около ремонта на НДК и да отговори на въпроса дали европредседателството ни е пред провал. 

Скандалът около Националния дворец на културата избухна преди дни, когато директорът му Мирослав Боршош бе уволнен от вицепремиера Лиляна Павлова с обвинения за финансови злоупотреби.

Боршош отвърна, че няма да остане на поста си с цената на това да подписва спорни обществени поръчки. 

Ден по-късно пък премиерът Бойко Борисов го върна отново начело на НДК и взе управлението му от ресора на Павлова. 

"Вицепремиер уволнява шеф на НДК, премиер го връща. Има ли две лобита в НДК, които се борят кой да вземе обществените поръчки за 50 милиона?", попита Нинова от парламентарната трибуна.

Соцлидерката попита и кой кара Боршош да подписва обществени поръчки на ръба на закона, както казва той. И също какви са финансовите злоупотреби в Двореца, както казва Павлова. 

"Каква е тази държава, която се свежда до открадване на едни пари от един ремонт и едни плочки?", попита соцлидерката.  

Тя допълни, че тъй като има съмнения за корупционни действия, БСП внася искане за анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая.

Нинова отчете и че БСП са били прави като не са се съгласили Деница Златева да остане министър по европредседателството, защото ГЕРБ са щели да я превърнат в параван за своите действия.

"Времето показа, че сме били прави", каза соцлидерката. 

Нинова обясни, че БСП сезират главния прокурор за сигнала, защото, освен съмненията за корупция, има и опасност ГЕРБ да провалят европредседателството и да изложат България пред Европа.

"Но най-вече има опасност да не решите по време на това председателство поне един проблем на хората, опасността да пропуснете този шанс. Това сте вие, "Борисов 3", завърши Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase