Снимка: архив Reuters
fallback

Оказва се натиск върху правителството да не се даде паметника "Бузлуджа" на БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"През 2011 година онова правителство на Бойко Борисов е поканило ръководството на БСП да му възстанови право на собственост върху паметника. По различни причини не е взето решение за това до сега. Не знам защо колегите не са го направили преди мен. Но ние сега решихме, че можем да отговорим на това писмо на г-н Борисов и искаме да получим собствеността върху паметника", посочи Нинова пред БНТ.

Oще по темата

По думите й причината е, че той се руши от много време, а държавата и редица правителства не вземат мерки.

"Много интересно се развиха събитията от тогава. Реагираха архитекти, завършили в Европа, които пожелаха да се включат в един международен екип и да участват, ако се справим да вземе паметника, с възстановяването, защото според тях това е архитектурен шедьовър, което означава, че това е стойностно и за България, не само за БСП. На второ място това е изключително стойностно и за БСП и бихме искали, ако ни се даде тази възможност да спрем разрухата и да направим реставрация", каза още тя.

"Искаме да му се направи оценка и да си го платим", категорична бе Нинова, но отбеляза, че за участие в евентуален търг за паметника вече желание са изразили три неправителствени организации, Община Казанлък, областната управа на Стара Загора, една част от СДС и Валери Симеонов, въпреки че десетки години никой не се е интересувал от паметника.

"Няма как да се съгласим с такова нещо", заяви тя и допълни, че се оказва натиск върху правителството да не се даде паметника на БСП.

"Вярвам, че ще намерим в рамките на закона, разумната възможност, да получим собствеността или право на ползване на паметника, да го уредим юридически, което да даде възможност да се възстанови едно място, ценно за България и ценно за БСП", каза още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

АФУЗ АЛИ

преди 6 години

Щом паметника е държавна собственост,първо държавата да потърси отговорност от тези, които го доведоха до това състоя ние и тогава да се даде на новият собственик заедно със сумата,която покрива щетите взета от виновниците и тогава да се предаде на новия стопаниен. Иначе....е....*** държавата,щом всеки може да е ба...зика!

37

Натискач

преди 6 години

Кой те натиска ***, другарко? Кой се занимава с теб? Не се ли виждащ,че и за натискане не ставащ? Бегай на село! А да,заедно с всички други комунисти-некадърници!

36

Анонимен

преди 6 години

Ега ти лицемерите, по-скоро лицемерката. Ако им го даваха, нямаше да го искат и щяха да реват, че им го дават насила, защото държавата не иска да се грижи за техния паметник. Вече тая крадла е толкова прозрачна, че няма накъде. Тя винаги е контра. Но да се постявя над закона, моля, моля! Да са го взели, когато е имало възможност, щом са изпуснали момента, проблема е техен. Ами те нали винаги са в изчаквателна позиция, е, сега почакаха малко повече и загубиха. Не им трябва паметника, а интригата

fallback