Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждането на мажоритарна избирателна система е престъпление не само срещу демокрацията, а и срещу здравия разум. Цялата експертна общност е на мнение, че това би било безумие. Трябваше на първо място да се разгледат основните постулати вместо да се внася директно законопроект, посочи в студиото на "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Още по темата

"Във вида, предложен от ГЕРБ, мажоритарната система, съчетана с ликвидирането на субсидиите за партиите, превръща парламента и изборния процес в безкрайна търговия. ДПС от своя страна са добри играчи с оглед на разбиването на управляващата коалиция. Те несъмнено искат да нанесат удар върху патриотите като им създават напрежение с ГЕРБ", коментира Колев.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Георги Харизанов определи първия въпрос, който беше поставен на референдума като "атентат срещу държавността", тъй като гласуване в тва тура с абсолютно мнозинство би означавало в някои райони да бъдат проведени избори по 10-15 пъти, докато един от двамата кандидати събере необходимите гласове.

"Ако някой си мисли, че мажоритарен кандидат, неподкрепен от някои от основните партии може да победи на балотаж, е тежко объркан. Изключение единствено прави ситуацията, която наблюдаваме в Младост, несистемен играч, победил големите партии", заяви Георги Харизанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase