Снимка: архив, Булфото

Мажоритарното гласуване пак се превръща в мираж. Въпреки че вчера ДПС го подкрепи и даде възможност то да бъде прието от правната комисия, днес от движението обявиха, че са взели окончателно решение да гласуват против при разглеждането му в пленарната зала.

Още по темата

Промените в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарно гласуване и намаляване на държавната субсидия на 1 лв. бяха внесени от ГЕРБ в отговор на резултатите от референдума на Слави Трифонов. В правната комисия вчера те минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". 

При гласуването в пленарна зала обаче без гласовете на ДПС проектът няма как да мине. Зад него ще останат само депутатите от ГЕРБ и "Воля", а против - БСП, ДПС и Патриотите. 

Първоначалната позиция на ДПС бе против референдума и против мажоритарните избори, но вчера показаха обрат в нея. А днес Йордан Цонев обясни, че гласуването в правната комисия е предшествало решението на групата на ДПС. 

"Нямахме изработена позиция до заседанието на правната комисия и заседанието на групата, тъй като при нас имаше различни гледни точки", каза Цанев. Той обясни, че мненията били разделени - едните били, че ДПС няма да загуби от мажоритарен вот, дори напротив. Имало и мнения, че след като 2 млн. души са поискали такава промяна, трябвало да се разберат мотивите им.

В крайна сметка е надделяло мнението, че мажоритарното гласуване е вредно за България и че може да хвърли политиката в хаос.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки потвърди нагласата на партията си да гласува за мажоритарното гласуване.

"За нас като политическа сила и като хора колкото по-мажоритарни избори, толкова по-добре за България и за българския народ", каза лидерът на "Воля".

Според Марешки твърденията за "нестигане на гласове" на мажоритарните избори са "театър". 

"Тези театри, че гласовете стигат или не стигат са за пред публиката, която не разбира. Ако на практика ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ако искат да продадат сградата на парламента, ви гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство", каза Марешки и допълни: "И ако това нестигане на гласовете се отиграва в момента, то е защото най-вероятно те са имали идея популистично да кажат - ето, подкрепяме исканията на тези два милиона с ясното съзнание, че това няма да се случи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase