Снимка: архив, Булфото
fallback

България не трябва да допуска това безумие, което хората не разбират, да им се случи! Това отсече в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев по повод идеята за въвеждане на мажоритарната избирателна система у нас.

Пред гостите в студиото на Bulgaria ON AIR бе поставен въпросът има ли възможност да се смени избирателната система с мажоритарна?

Oще по темата

Вчера в правната комисия бе гласуван законопроектът на ГЕРБ, който днес влиза на първо четене в пленарната зала.

"Това е безумна, глупава система. Ще го обясня като футболна среща. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това представлява мажоритарната система", даде пример Райчев.

Социологът твърди, че ДПС се подиграва с ГЕРБ. По думите му партията казва на дясноцентристите: "Вие не искате мажоритарна система. Вие искате да я предложите, а ние да я отхвърлим. Затова ще ви подкрепим, за да покажем, че вие първи ще се отдръпнете".

"ДПС приеха предложението на ГЕРБ като си мислиха, че ще се отдръпнат, но те не го направиха", продължи Андрей Райчев.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Явор Божинков от БСП и Александър Сиди от Обединените патриоти, които изразиха мнението си по темата.

"БСП е за смесена система, но мажоритарната е достатъчно голяма и сложна и заслужава да бъде разглеждана сама", твърди Божинков, а Сиди бе категоричен, че Патриотите стоят твърдо зад позицията си против мажоритарния избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 6 години

"Това което райчев голфъра комунист милионер казва, че е неправилно, това е правилно!"Да ама те са наясно с това.Затова като искат да мине нещо, ме слягат пионки "противници".А ДПС иска мажоритарна система сто процента. Нали по същата мажоритарна система сега са кметските избори и ДПС от десетилетия са окупирали кметствата и местната власт затова.Слави е поредната пионка на мафията. Вижте кметските избори, точно това предлагат да са и парламентарните. Това е реалността и как работи сега

43

кое е правилно?

преди 6 години

Това което райчев голфъра комунист милионер казва, че е неправилно, това е правилно!

42

Анонимен

преди 6 години

след като макарона, избран по "демократичната" система, вече се е обяви против нея, като несправедлива-какво повече има да се коментира!?т.н. мажоритарна т.е. т.н. "личностна" изборна система е въведена там, където упрвляващите, имащи себе си за "богоизбрани" (само щото задържат част от зннаието за себе си) искат да имат гарантиран "филтър" от "нашествие на непосветени", които биха се промушили при сегашната система!вижте "демокр." уса - избира се не прецедент, "посредницици" избиращи него !

fallback