Снимка: БТА
fallback
На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от Фокус“. 

Според него каквото и да се говори у нас, няма как азерския газ да прескочи Турция. 
Oще по темата
"Той минава през цялата територия на Турция. Ние сме длъжни да се върнем в тази игра, да наложим правила и да участваме активно. В България има много философия, но ако някой ми каже как азерския газ ще прескочи Турция и ще дойде в България, като алтернатива. Няма как да стане“, заяви Борисов. 
 
Той коментира и ситуацията с бежанския поток, която също е била сред обсъжданите теми по време на визитата му в Турция. 

"Ако ЕС се забави с подписването на реадмисията, тогава ние, само двете страни, да си подпишем. Всъщност сега изпълняваме, както и те, своите ангажименти и на практика имаме нулев натиск. Искаме това да го облечем в споразумението. Дай Боже целият ЕС да го подпишем. Ако не, ние си работим по тази писта, защото то е жизнено важно. Има наказателни процедури върху Унгария, Полша и други държави за това, че не приемат обратно мигранти. Затова пък аз проявявам голям натиск върху колегите в Европа и в случая с президента Ердоган да продължи тази практика“, заяви премиерът Борисов. 
 

От друга страна е ясно пък, че и България е важна за Турция.

"За всички е ясна с какво е важна – ние сме входа от Азия към Европа“. 

Борисов подчерта, че държавата ни трябва да има добро отношения с югоизточната ни съседка. 

"Повтарям, над 3 милиона бежанци седят в Турция, война се води на тяхната граница. Виждате колко е деликатна темата с независим Кюрдистан. 50 млн. хора са това. Исках да чуя малко повече от кухнята от основните действащи лица“, коментира премиерът Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

Анонимен

преди 6 години

Толкова ли си глупав или ти плащат за да пишеш глупости?И през 2008 и сега "партньор" за газта не е Газпром.Тогава руснаците го спряха защото посредника Украина не им плащаше. Ако сега новия посредник Турция не им плаща пак ще спрат газта.Получаваш ако плащаш.Но ако имахме Южен поток щяхме да бъдем без посредник

209

Поздрави от СССР

преди 6 години

Аз не обичам турска култура ами трябва да се призная че турска икономика е много пъти по развита в разлика с българската. Те произвеждат почти всичко, пътищата са 100 пъти похубави от българските и добре че те не влязат в Европейския Съюз-ако влязат ще получат мъртва икономика като в България и домати от Полша

208

Анонимен

преди 6 години

ей, много дебели кратуни има у нас! южен поток не може да се строи никъде в Европа, докато газпром не се съобрази с европейските антимонополни правила, не случайно ги осъдиха и сега намалят цената на газа. не става дума за русофили и русофоби, а за правила! в европа не може производител, доставчик, собственик на тръба да е една и съща фирма - северен поток е 50% собственост на германия, докато нас ни гласяха за безплатна територия. нямахме и наши пари да строим и взехме заем...пак от газпром :)

fallback