Снимка: БТА
fallback
Червената шефка Корнелия Нинова обвини правителството, че дава пари само на общини с кметове от ГЕРБ и за да сложи край на това внася  жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси. 
 
"Става дума за чл. 51 ал. 2, в този закон, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на Министерски съвет. Оценяваме това като изключително порочна практика, а от последните години ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".
Oще по темата
 
Тя разкритикува възможността разпределянето на средствата от излишъците да не се обсъждат в парламента, а с постановление на кабинета. 

"Очевидно е в последните години, че Министерски съвет разпределя тези средства субективно по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в тези общини, където са избрани живеят български граждани с равни права", подчерта лидерът на БСП. 
 
Тя поясни, че многократно са искали обсъждане, но не се е случило и затова БСП пристъпва към крайната мярка. 

Освен това Нинова обвини кабинета, че прехвърля на общините множество отговорности за дейности без да им осигурят финансиране за това. 

Тя коментира, че над 100 нормативни актове през последните две години са прехвърлили на общините задължения без те да са финансово обезпечени. 

Червените кметове са се оплакали по време на срещата си с Нинова и от прехвърлянето на професионалните гимназии като тяхна отговорност без финансиране, което те не могат да осигурят и това би било още един сериозен удар по образованието и професионалната подготовка.
 
Тя поясни, че в Закона за училищното образование убива училищата в малките населени места особено в селата с това, че няма да има 8-ми клас.

"Приключват и тези училища", коментира лидерът на БСП.
 

По отношение на общинските болници, лидерът на БСП поясни, че кметовете от партията алармират, че фалират общински болници, които имат дългове. 

"И тяхната, и нашата обща позиция е, че не може това да продължава докато не се осигури спешна помощ и доболнична помощ в тези общини. Масово хората от тези общини остават без никакъв достъп до болница. Не могат да стигнат до областната, ако могат не могат да си платят в частна и т.н.", заяви Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Мнение

преди 6 години

Ама и БСП си избраха лидер за чудо и приказ. Тая не може да сипе вода на малежката на Бойко Победителя.

33

Анонимен

преди 6 години

Нинова,всичко това е причинно-следствена връзка !Хората в Бургас,София,Габрово и др.са доволни и ви смачкват по избори,следивателно ще живеят в по-добра обстановка и инфраструктура от вашите червени бастиони !!

32

аз

преди 6 години

До азДа допълня: това, с допълнителните отговорности на общините, нали важи за всички общини?! Как така само общините с кметове на БСП не могат да се справят?! Другите как се справят?!

fallback