Снимка: архив, Булфото

Демографският срив и "неотговорното раждане" станаха повод за спор между вицепремиера Валери Симеонов и Джейхан Ибрямов от ДПС.

По време на парламентарния контрол депутатът обвини Симеонов за идеята му за ограничаване на раждаемостта и поставяне на спирали на жените, предвид демографската криза. Това стана и повод той да поиска оставката на вицепремиера.

Валери Симеонов обаче отговори, че изказването му е извадено от съдържанието.

"Има увеличаване на раждаемостта сред определени етноси, често без наличието на условия за елементарното и здравословно износване на плода, както и условия за отглеждане на новороденото в семейната среда. Майки раждат на възраст между 13 и 16 години, а детският организъм не е подготвен за преждевременно раждане и често нежелана бременност", уточни вицепремиерът.

"Съдбата на родените в тази среда е като роман на Чарлз Дикенс - лишени от родителски ласки, редовна храна, обувки, дрехи, имунизации... Децата стават обекти на престъпността в гетата и попадат в заведенията за борба с детската престъпност или в инфекциозните отделения на болниците", настоя той и обясни, че това разбира под термина "безотговорно раждане".

Той бе категоричен, че твърдението, че ограничава човешките права, е изопачено.

"Моето изказване беше във връзка със свободата на избора на жената и недопускането тя да бъде използвана като обект на сексуален нагон, без право на избор по отношение на семейното планиране", обясни той.

В отговор обаче Джейхан Ибрямов поиска оставката на Симеонов: "Вие излъгахте за пореден път. Ако сте българин и патриот, си подайте оставката като вицепремиер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase