Снимка: БТА, архив
fallback

През това лято на летищата във Варна и Бургас ще пристигат ежедневно над 20 чартърни полета от Русия. Това каза днес посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров, в обръщението си към участниците във Форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в комплекс "Златни пясъци".

Дипломатът уточни, че през миналата година в нашата страна са почивали близо 600 хиляди негови сънародници. През настоящата се очаква броят им да нарастне с около 40 процента, предаде БТА.

Дипломатът посочи, че би било добре да бъде разработена фериботна линия между Русия и българското Черноморие. По думите му това ще даде възможност на сънародниците му да пристигат тук с личните си автомобили и да обикалят и вътрешността на страната. Макаров каза още, че би било хубаво да бъде открита и чартърна авиолиния между Самара и Варна. По думите му същото е валидно и за линии между руски градове и Пловдив, особено през зимата.

Макаров посочи още, че с българското министерство на туризма активно се обсъждат нови атрактивни маршрути за руските туристи. Акцент в разработването на проектите са културно-историческият, поклонническият и СПА-туризмът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че над 300 000 имота у нас, основно по Черноморието, са собственост на руски граждани. По думите й техните посещения не влизат в статистиката за броя на туристите от Федерацията, които са почивали в България.

Министърът каза, че предстои заедно с посланик Макаров да направят обиколка на Черноморието. Двамата ще разгледат и възможностите за детски лагери.

Има 62 двойки побратимени градове от България и Русия, посочи председателят на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. По думите й този тип партньорство отваря врата за развитие на нови инициативи и обмен на добри управленски практики. Чавдарова посочи, че през последните 10 години туристическият характер на тези побратимявания е преодолян и отношенията са добили чисто прагматични измерения.

Според посланик Макаров тези партньорства помагат много за задълбочаване на цялостното сътрудничество между България и Русия. По думите му те са своеобразна народна дипломация, която помага двата народа да се сближават.

На срещата днес бяха подписани споразумения за сътрудничество между Павликени и Стародуб и Аврен и Гусь-Хрустальний. Домакинът на форума - Варна, удължи партньорствата си с Новосибирск и Новоросийск с по още пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

до САМО ДА ПОПИТАМЕ.

преди 6 години

Какви данъци като са ги купили? Какъв наем? Плащат си данък върху собствеността

146

САМО ДА ПОПИТАМЕ..

преди 6 години

ДАНЪЦИ ЗА ПЕЧАЛБИТЕ ОТ НАЕМА ...РУСНАЦИТЕ ПЛАЩАТ ЛИ..??!!!/....или тия данъци са само за българите.../

145

Бургазлия до 166

преди 6 години

А да не говорим колко пари руснаците остават по всякакви магазини, хипер- и супермаркети, магазини за мебели, за строителни материали, колко занаятчии и майстори хранят семействата си, благодарение на руснаците. Не са никак за подценяване, и аз мам конктретни наблюдения.

fallback