Законът за концесиите стана факт, въпреки гнева на БСП. След като президентът Румен Радев наложи първото си вето именно върху този закон, шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ го внесе отново преди седмици, а днес беше приет на първо четете с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Единствено социалистите гласуваха единодушно против.

Законопроектът бе приет на второ четене в последните дни на 43-тото Народно събрание, но Радев го върна.

Според държавния глава законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

Още по темата

Ветото на президента обаче накара Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива.

Така че се наложи парламентът да приеме ударно закона, за да бъде избегната санкцията от ЕК заради забавянето на транспонирането на европейското законодателство.

Още след като беше приет от предишното Народно събрание Законът за концесиите се оказа доста спорен – бизнесът го подкрепи, но пък природозащитниците излязоха на протести.

Едно от основните възражения срещу закона е възможността за удължаване на срока на концесиите. Според еколозите по този начин се въвеждат "вечни концесии".

Законът предвижда ограничение на срока на концесията от 35 години, но той ще може да бъде удължаван с решение на парламента. Издадените от кметовете концесии също ще могат да се удължават, но с решение на общинския съвет, подкрепено от 2/3 от тях.

Според Данаил Кирилов точно това е една от гаранциите, че концесиите няма да са "вечни".

От БСП обаче и днес продължиха да твърдят, че със закона се въвежда концесия без срок и контрол.

Сериозен порок на Законопроекта за концесиите е фактът, че той ограничава принципа за публичност, смята червеният Атанас Костадинов.

Според него текстовете на законопроекта нарушават и принципа на местно самоуправление и на прозрачността.

Александър Ненков от ГЕРБ отрече всички обвинения на левицата като "абсолютно нелепи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase