Снимка: Булфото, архив
fallback

Съдбата на втората атомна електроцентрала все още не е ясна. Според премиера Бойко Борисов едндинственият вариант минава през публично-частно партньорство с приватизация на проекта и с някакво държавно участие.

Oще по темата

"Имаме стока за над 3 милиарда. Ясно е, че с пари в бюджета няма да се строят два реактора", отсече той.

Енергийният министър Теменужна Петкова каза по-рано в понеделник, че в момента се отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация. 

"В края на август или в началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнеспособен и ще се реализира", увери Петкова.

Борисов пък коментира, че не не случайно с проекта са ангажирани учени от БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил.

"Това, което ни предложат, ще го дадем на обществеността", заяви премиерът.

Премиерът обаче за пореден път обвини социалистите за решението им за строителството на втора атомна централа.

"Заради недалновидната политика на много хора преди нас се озовахме с два реактора в "Белене" за 3 млрд. лв.", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

ognyanz

преди 6 години

Докато управлява Бойко, нова АЕЦ няма да има. Асфалт и саниране (и двете некачествени) - това могат да направят.

53

Кооп-Атом БГ

преди 6 години

Седем милиона пълнолетни българи сме.Ще дадем по 10 евро на месец и я почваме.Това са 800 000 000 евро годишно.И 20% да се листва на борсата.

52

Анонимен

преди 6 години

"Не само че е стратегически сектор, а е и изключитено рисков проект заради това че няма пазар за тока."Льольо, спомняш ли си тази зима, преди 3-4 месеца, когато призоваваха да не вземем всички да си включим печките, че можело да се стигне до режим на тока? Спомняш ли си, че спряхме износа на ток и въпреки това имаше недостиг?И ти, Льольо Ганьовски, ми говориш, че нямало пазари? Айде преориентирай се. Че следващата зима пак ще ни "призовават" да "икономисваме", че да няма "режими"...

fallback