Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Управляващата коалиция има 122 депутати, но на вчерашното гласуване за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев аритметиката не излезе. Когато става въпрос за подобно "критично" гласуване, народните представители са длъжни да участват в него, категоричен бе в студиото на "България сутрин" математикът проф. Михаил Константинов.
Oще по темата

Както вече знаете, четири гласа не достигнаха на опозицията, за да отстрани председателя на парламента. Със 114 "за" оставката и 118 "против" той остана на поста си. А дебатите в залата бяха повече от разгорещени. Искането бе внесено от БСП с мотива, че Главчев допуска език на омразата в пленарната зала и защото вече повече от месец парламентът не може да заработи в нормален ритъм.

"Езикът на омразата е недопустим, трябва да се работи със законови термини, най-вече от страна на народните представители. Подобно гласуване, в рамките на демократичните практики, е напълно разрешено. Но като се свалят председателите с подобна скорост няма да бъде постигнато нищо", настоя проф. Константинов.

Репортери на Bulgaria ON AIR потърсиха позицията по случая с гласуването на оставката на Димитър Главчев, както от БСП, така и от ГЕРБ.

Иван Иванов, депутат от БСП, коментира, че очакват оттук нататък работата в парламента да бъде доста трудна и не изключват да предприемат отново подобни искания, в случай, че председателят на Народното събрание повтори действията си.

"Мотивите, с които внесохме искането за Димитър Главчев, не бяха само езика на омразата, но и неизпълнението на неговите задължения в НС. По-лошото е, че парламентът не функционира и не изпълнява ролята, отредена му по Конституция. От първия работен ден няма реализирана конкретна дейност, която да бъде в полза на гражданите", коментира Иванов.

Мануил Манев от ГЕРБ пък изрази позицията на управляващите по темата и заяви, че обвиненията за това, че в НС не се извършва законодателна дейност са неправдоподобни, тъй като комисиите са били създадени едва преди няколко седмици, а от ГЕРБ са приели на първо място правилника на НС, който е със статут на закон.

"В НС има внесени 6 законопроекта от ГЕРБ и 3 от БСП, като единият от тях е на Мая Манолова, който те внесоха просто като административен акт", допълни още Манев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Тоя разбира от всичко, но най-вече от фалшифициране на избори.

15

Анонимен

преди 6 години

Професорът по Всичкология от ГРОБ отново ни е натправан от Тиквено-Прасешките медии, неизвестно в качеството му на какъв точно.

14

анонимен

преди 6 години

В предизборната кампания Борисов-чух го ушите си,нарече членовете на БСП и техните симпатизанти кръвопийци и убийци.Той обиди 1 млн българи гласували за тази партия.и кой сипе омраза.Неговата партия не търпи друго мислене,дюдюка,обижда,насъсква това какво е.Откакто се появи тази партия започна и омразата.Мутри и мутреси със съмнително образование и интелект системно насъскват народа -каква е Цвета Караянчева ,според вас стока ли е-даскалица която единствено сипе омраза,ами Десито????

fallback