Снимка: Олег Попов, Dnes.bg, архив
fallback

Най-голямата опозиция на ГЕРБ – БСП, застана зад официалната позиция на премиера Бойко Борисов и дипломат №1 Екатерина Захариева, които реагираха остро на изказването на руския държавен глава Владимир Путин, че кирилицата е дошла в Русия от македонските земи.

Oще по темата
"Изразената позиция от руския държавен глава засяга междудържавните отношения. Ние сме парламентарна партия и единственото, което можем да направим е да споделяме позицията, изразена от министъра на външните работи и премиера на държавата", отсече червеният Валери Жаблянов, който е и зам.-шеф на парламента.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че изявлението на Путин би трявало да бъде коментирано от компетентните институции, а не от председатели на партии.

"И в този случай и аз бих очаквал оценката на премиера, на външния министър. В този случай мисля, че така е редно - не партиите да коментират, а държавата да има позиция", отсече той.

Според шефката на външната комисия в НС Джема Грозданова от ГЕРБ случаят бил провокация, но такава имало от доста време и то не само към нас.

"За мен това е провокация от страна на руския президент, но не го възприемам като провокация към българската държава, а по-скоро като последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани, която винаги е била да ограничава тези държави от членството им в европейските структури - ЕС и НАТО", коментира тя и допълни, че e имало такива и към Черна гора, която сега се присъединява към Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

по-далече от Русия

преди 6 години

Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.

10

Наглото

преди 6 години

Посланник на Московията естественно не се извини.Общ празник бля бля.Били го празнували и в МаскваКак?. И от къде на къде?Бил до нашия президент на празникаИ кво от това?Като посланник е длъжен да е там. Ако ще да е от ЗимбабвеИ дума не каза че това е български празник на българската писменностНаглец

9

Факт

преди 6 години

Точно в такива моменти лъсва фрапантната липса на национална доктрина(вкл. и по историческите въпроси),която да е одобрена с консенсус!Ако имаше такова нещо адекватният отговор щеше да дойде за минути!А сега какво се получава-пълна липса на респект и от Изток и от Запад,а за Югоизток да не говорим-ония не ни ***** за слива!Крайно време е да се изработи и приеме тая доктрина!Докато още има държава....

fallback