Снимка: БТА
fallback

Засега Лиляна Павлова няма намерение да се връща в регионалното министерство. След края на европейското председателство на България обаче ще мисли с какво да се занимава. Това обясни тя в студиото на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Такава тема не стои в този контекст. Ние трябва да направим всичко необходимо за европредседателството. След това ще мисля", коментира Лиляна Павлова.

Пред Милена Милотинова тя обясни, че на 31 май у нас ще пристигне генералният секретар на Европейския съвет Йепе Транхолм-Микелсен, който ще даде начало на  обучението на българското правителство за председателството догодина. След това ще стартира и обучението на всеки министър, който ще ръководи заседанията на европейските съвети.

Павлова съобщи, че е към края си обучението на ключовите служители за европредседателстовото. Наваксва се и обучението на останалите 1500 чиновници.

Подготовката на председателството може да се раздели на два аспекта, коментира Павлова.

"Единият е политическия, а другия логистичен. По първият важните за България приоритети ще са миграцията и Западните Балкани и бъдещето на Кохезионната политика (безвъзмездните средства по европейските фондове)", посочи министърът.

Павлова обясни, че страната ни ще настоява да се запази кохезионната политика като се отчете спецификите и проблемите на страните от последното присъединяване към ЕС. Според нея запазването на  безвъздмездните средства по европейските фондове ще помогне на тези страни да догонят старите членки.

Приоритетните теми на "тройката" - България, Естония, Австрия ще са: Сигурност и миграция, заетост, икономически растеж, бъдещето на Европа, посочи Павлова.

Мария Габриел достойно ще защити  и представи България за изслушването й за еврокомисар, смята Павлова. Тя очаква добро партньорство с Габриел по време на българското председателство  на  Европейския съвет.

Още – в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 6 години

"После: Ще мисля!"*** тя можела и да мисли?!?!?

44

Анонимен

преди 6 години

що *** не ти стигат паричките?

43

men

преди 6 години

спасете сфинетка от диетка купете си винетка. сфинету и сфинетка най модната сфетска двойка. живели живели.

fallback