Снимка: Булфото
fallback

Парламентът даде зелена светлина за парични награди за особени заслуги в областта на културата на 15 творци. Депутати единодушно приеха с 173 гласа "За" те да получат пожизнени парични награди. Предложението за това идва от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Паричните награди ще се изплащат чрез бюджета на Министерството на културата. Така художници, поети, актриси, музиканти, писатели ще получават по 700 лева месечно.

Отличените творци са Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Шишманова, Кирил Дончев, Татяна Лолова, Стефка Евстатиева, Славчо Бакалов. Държавни парични награди ще получават и Никола Инджов, Михаил Белчев, Меглена Караламбова, Йорданка Кузманова, проф. Евгения Малеева, Димитър Димитров, Димитър Симеонов, Андрей Андреев.

От БСП призоваха по време на дебата подкрепата в областта на културата да не бъде инцидентна, а приоритет.

"Имената, които са предложени, са безспорни, оставили са своята диря. Такива хора трябва да бъдат подкрепяни", коментира Александър Симов от левицата и допълни, че държавата е в дълг на такива творци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Полина

преди 6 години

Оставили са диря, но са вземали в пътиповече от всички останали, а данъкът имбеше 10% авансово.В края на годината им го връщаха.Работила съм в Културата и много добре знам за какви хонорари става въпрос.А сега милите много са зле.Аз не съм съгласна.

14

Анонимен

преди 6 години

Нищо ново!Като едно време!Спортист,артист и си га нин кому ни ст!

13

Анонимен

преди 6 години

Нека да позная - и до един са бивши комунисти, сега безрезервно верни на ГЕРБ.

fallback