Снимка: БТА
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Oще по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Огледало на ЕС

преди 6 години

Размера на минималната заплата в Република България има ли значение? Може ли една българка да знае защо бяга да ра боти другаде, а не в Република България? Прецедателствато в ЕС на Република България трябва ли да е с най най минималната заплата обвързано?

89

Supichka vegi

преди 6 години

Goranov, ako ne stanat bg zaplati kato belgiiskite nezabavno, znaish ko shi stava, pilence...lubavo...

88

Анонимен

преди 6 години

Kakva podigravka s bg narod pone 1500 lv be ne vi li e seram 7000 lv vsimarte ta i pove4e a. Inakakva rabora ne varschite ba vlast s laji i ismami gerberi a 300 lv sa pensia nojato e sme6na pari namate sram sa kominjagite ot gerb ministri deputati ojali ste se debeli dalaveri vartite milioneri ste ne vi e sram besbojni duschi greschnizi ste

fallback