Снимка: europe.bg

От БСП разкритикуваха начина, по който бе взето решението за българския еврокомисар и го нарекоха по-скоро политическо назначение. По-рано в Министерския съвет бе обявена кандидатурата на Мария Габриел, която трябва да замени Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година.

"За нас е неприемлив начинът, по който беше взето решението. Смятаме, че трябваше да се направи най-малкото консултация с основните политически сили, както по отношение на кандидатурата, така и по отношение на възможния ресор", коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Още по темата

Червените не харесаха и вероятния ресор - дигитализация, тъй като е далеч под значимостта на предишния на Кристалина Георгиева.

"Нито образованието на Мария Габриел, нито нейната досегашна работа в европарламента, имат връзка с ресора, който й се предлага. Струва ни се, че това е едно по-скоро политеческо назначение, доколкото тя е в ръководството на групата на ЕНП", заяви Вигенин.

Въпреки това от левицата пожелават успех на Мария Габриел и се надяват тя да направи повече за България, отколкото нейната предшественичка.

От ДПС също настояха, че е важно какъв ресор ще имаме въпреки коментарите.

"Министерският съвет има правомощията да избере еврокомисар. При взето решение от МС, ние няма какво да направим друго освен да подкрепим", коментира в кулоарите на парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

"Въпросът обаче е малко по-различен - доколко и как Министерският съвет носи своята отговорност, защото от около 9 месеца ние нямаме еврокомисар. Това е отказ от власт в европейските институции", допълни Карадайъ.

Веселин Марешки пък коментира, че не познава Мария Габриел, но е право на Министерския съвет и на най-голямата партия да излъчи представител.

"Имаме и добри примери в тази посока, имаме и отрицателни с тази партия. Надяваме се този път кандидатурата да е добра и силна и добре приета в Европа и да допринесе за подобравяне на имиджа на България", заключи Марешки.
 

Коментари Напиши коментар

39

Ангел

преди 3 години

Другари комунисти, ще назначават хора,които могат да вършат работа,а не комунисти,които не стават за държавна работа,защото са некадърни и крадливи.

38

Анонимен

преди 3 години

Френската снаха, кого ще слуша?

37

Менте-Калинка

преди 3 години

Толкова много глупости са и наисали в europarl.europa.eu че не може да бъде , всички тези Дейности къде и кога ги е вършила при положение че е на 38 години , хора с 40 години стаж в Политиката нямат толкова много различни Дейности