Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията на "Дондуков"2 по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

Пагони на "генерал-майор" получи бригаден генерал Михаил Попов, който държавният глава освобождава от длъжността зам.-командир на Сухопътните войски и назначава за командир на Сухопътните войски.

Бригаден генерал Попов изпълняваше временно длъжността командир на Сухопътни войски след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната.

Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на президента по военната сигурност, получи пагони на "генерал-майор".

"Днес трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили", каза в словото си президентът Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства. По думите му в това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.

Румен Радев заяви, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Генерал-майор Михаил Попов заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски. Той каза, че разчитат на президента и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставят, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства. Михаил Попов увери, че ще полагат усилия за утвърждаване авторитета на Въоръжените сили и ще се борят за тяхното по-добро бъдеще.

Сред присъствалите на церемонията бяха новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, служебният военен министър Стефан Янев, висши военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase