Снимка: архив, Булфото

Депутатите отказаха да замразят заплатите си и така оставиха в сила правилото, според което възнагражденията им се увеличават на всеки три месеца.

Процедурата е записана в правилника на парламента и предвижда индексация на депутатските пари спрямо промяната на средната заплата в обществения сектор.

Още по темата

БСП внесоха предложение заплатите да се замразят на нивата от декември миналата година, но мнозинството в парламента не прие това. 

За замразяването гласуваха 74 депутата, 31 бяха против, а 81 се въздържаха. От ГЕРБ 29 бяха против, а 53 се въздържаха.

В БСП всички 73 гласували бяха "За", а патриотите - 19 "Въздържали се". В ДПС един гласува "За", а 7 се въздържаха, от "Воля" двама бяха против, а двама се въздържаха. 

По време на дебатите бившият финансов министър и спряган за нов Владислав Горанов обясни, че няма смисъл от замразяването на заплатите.

"Проблемът на средните величини е, че понякога тя расте, а реалните доходи намаляват и икономиката тръгва надолу. Но сега това не е така", заяви той.

Горанов призова да се намери нов механизъм за формиране на заплатите на управляващите. Иначе, според него, винаги щяло да има бедни и богати. Той дори предложи на БСП, ако искат да внесат промяна народните представители да работят без заплати.

От БСП го репликираха, че икономиката на страната върви надолу и доходите на хората намаляват.

Филип Попов от партията на социалистите пък припомни случай от тази зима за човек, който ял сняг, за да оцелее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase