Снимка: БТА
fallback

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие заради политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски". 

"Последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен. В него се констатира, че те са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната", заяви президентът.

Според него причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

По думите му за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки.

"Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече – като членове на най-мощния отбранителен съюз България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", допълни още държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ognyanz

преди 7 години

Трябва да им се дава кураж на военните, и е добре, че Радев го прави. Стара истина е, че народ, който не храни своята армия, ще храни чужда.

13

БНА

преди 7 години

Въоръжени ? Пък и сили ? Звучи много пресилено.

12

големият Лезбовски

преди 7 години

И тоз - поредният регистратор на събития .

fallback