Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Парламент е нов и президентът е нов – това прави нещата в българската политика двойно по-интересни. Тепърва ще виждаме какъв ще е политическият стил на Румен Радев, както и на новосформирания парламент.

Това смята политологът Първан Симеонов, който коментира очакванията си от 44-ото Народно събрание.

Депутатите от новия парламент ще се закълнат официално утре.

Още по темата

Според политолога 44-ият парламент вероятно ще започне със закачка към президента. Причината е закачката на държавния глава от края на предишния парламент, когато той обясни на депутатите, че им остават още две седмици.

"Тема в този парламент ще бъдат отношенията с президента Радев, защото по всичко личи, че той държи да има своя критична и инициативна позиция по отношение на законодателството в България. Поне до този момент това виждаме", каза Симеонов пред "Фокус".

Според него 44-ото Народно събрание има пред себе си един необходим пакет от бързи промени, които изчакват от предишния парламент. Политологът прогнозира, че мажоритарното гласуване ще стане много скоро важна тема, защото Слави Трифонов даде ултиматум на депутати.

"Тази тема е интересна, защото не е ясно как политическите сили от очертаващата се управляваща формация ще успеят да отреагират. Въобще не е ясно как ще играят и останалите формации в парламента", смята Първан Симеонов.

Той обясни, че не на последно място е интересно дали ще се наложат актуализации в бюджета, свързани със заявените повишения на пенсии.

"Всъщност това повишение ще бъде вече в голяма степен за сметка на бюджета", коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase