Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 44-ото Народно събрание на 19 април – сряда. Указът на държавния глава за това вече е издаден, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

44-тото Народно събрание ще започне работа с тържествено заседание по полагане на клетва на новоизбраните 240 депутати.

Още по темата
Те се събират в 10:00 ч., когато ще удари първият звънец, а слово ще произнесе най-възрастният депутат – този път това ще е Тома Томов от БСП. В предишните два парламента тази чест се падаше на социалиста Стефан Данаилов, който обаче сега ще седи на редова депутатска банка, докато Томов води заседанието за първи път.

По традиция се очаква президентът да направи обръщение към народа и Народното събрание. Според парламентарната практика изявления ще направят и представители на партиите и коалициите в новия парламент.

Ще бъде гласуван и новият председател на Народното събрание, като най-вероятно постът ще поеме Димитър Главчев от ГЕРБ - заместник на шефката на предишния парламент Цецка Цачева, която обаче този път остана извън парламента.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официалната церемония за първото пленарно заседание на 44-ото Народно събрание.

На церемонията ще присъстват и патриарх Неофит, представители на други вероизповедания, дипломати, висши магистрати, военнослужещи.

В новия парламент отново най-голямата политическа сила е ГЕРБ. След нея се нарежда БСП, следвана от Обединени патриоти, ДПС и "Воля".

Все още не е ясно какъв ще бъде съставът на правителството, нито кога ще бъде сформирано то.

Постигнато е принципно съгласие за кабинет с премиер Бойко Борисов между ГЕРБ и Обединени патриоти, но пък детайлите по правителствената програма все още не са изчистени.

Двете щекотливи теми, по които за момента се разминават ГЕРБ и Обединени патриоти, са пенсиите и мажоритарният вот.

Коментари Напиши коментар

16

Aнонимен

преди 5 години

"Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!

15

ха ха

преди 5 години

абе не знам, ама ако си спомняте референдума в англия, на втория ден подаде оставка камерън. на третия ден свикаха парламента и избраха тереза мей и на четвъртия ден имаха правителство. тука наште един месец свикват събрание :)))

14

Гробокопач

преди 5 години

До ХА-ХА-ХА !Така е. Реално чрез Герджиков, Радев работи за идването на ГЕРБ на власт. Явно му е платено от Борисов за това. Такива обяснения за еманципации от БСП са смешни. Ако си се набол на трън (БСП) сега си седнал на глог (ГЕРБ);)))