Снимка: Архив, Булфото

Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти е много тежък компромис. Това каза пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея това управление няма да е устойчиво и се очаква недоволство към Патриотите, "защото при тях са най-големите отстъпки и може би това напрежение ще създаде напрежение и вътре между коалиционните партньори".

Още по темата

Според Нинова програмата е тежък удар за българските семейства точно преди християнските празници. Тя видя в нея сериозен отказ от предизборни обещания и на двете партии.

Нинова каза, че би сложила на програмата заглавие: "Бедност, несигурност и възможности за корупция".

Бедност, защото цените на природния газ, вода и парно са се увеличили сега, а заплатите ще се увеличат за срок от 4 години, ако изкарат 4-годишен мандат. "Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване", заключи Нинова.

По думите й има сериозно отстъпление и от пенсиите. Тя заяви, че е разтревожена от липсата на каквато и да е политика по отношение на младите и обвързва това с демографската катастрофа.

По отношение на сигурността, и по конкретно границата с Турция, ГЕРБ са обещавали да увеличат броя на военнослужещите за охрана на границата, но това няма да се случи, допълни Нинова. По подобен начин в предизборната си програма са обещавали полицейско присъствие във всяко населено място и допълнително 1000 униформени по селата – но и това го няма вече, коментира още лидерът на БСП.

В тази програма с наличния състав ще се прави каквото може относно битовата престъпност, но няма да има нови служители. Отказали са се от 6000 разследващи полицаи за конкретна криминогенна обстановка. И тук има отказ, допълни Нинова и каза, че това е тежък удар по МВР.

Корнелия Нинова коментира и предложението да бъде председател на Народното събрание.

"Не приех да стана председател на Народното събрание, защото сме много различни с ГЕРБ. В политиката трябва да има морал. Официално не сме получавали покана за коалиция с ГЕРБ. Имаше някакви намеци от хора, които се срещат с тях и с нас. Единствените официални покани бяха от Бойко Борисов за срещата и за председателското място на парламента. На тази среща изчистихме окончателно темата, че няма да правим коалиция и се разбрахме по изключително важната тема за българското председателство на ЕС. Разбрахме се всички решения да се взимат в Народното събрание, а не тайно в Министерски съвет", разкри тя.

Попитана какво биха подкрепили от програмата на ГЕРБ и Патриотите, лидерът на БСП каза, че биха подкрепили предложението за ин витро процедурите.

"ГЕРБ имаха една прекрасна идея и ние щяхме да ги подкрепим. Това е държавата да поеме ин витро процедурите на семействата с проблеми. Няма го вече, отказаха се от него".

Биха подкрепили също така родното производство, заяви Нинова и уточни, че са подготвили нов закон за храните, отнасящ се до продажбата на български стоки в хранителните вериги.

По темата за увеличаването на средствата за саниране, Корнелия Нинова каза, че именно тук очаква да е най-големият конфликт с Патриотите, тъй като те са искали повече пари за пенсии, а те ще отидат за саниране.

БСП възнамерява да подложи цялата тема "саниране" на парламентарен контрол, за да се види има ли кражби, няма ли, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase