Снимка: flickr

Увеличение на парите за транспортни разходи при командировки в чужбина. Това предвиждат промени в наредбата за дългосрочните командировки зад граница, предлагани от вицепремиера и военен министър Стефан Янев и пуснати за обществено обсъждане.

Още по темата

Той се аргументира с разминаване с още една наредба, по която военното министерство изпраща служители в чужбина. Така промените се правят основно заради военнослужещи, но засягат и дългосрочно командировани служители и от други държавни ведомства, сред които парламента, министерствата на икономиката, образованието и културата, кореспондентите на БНР и БНТ.

Едно от предложенията цели да се стимулира пътуването с личен автомобил. Така занапред държавата ще плаща пътни не само за командирования, но и за всеки член на семейството. Пътните са в размер на 50% от стойността на самолетния билет в икономическа класа, пише "Монитор".

Ако един служител пътува с кола до съседни страни , като Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, то ще получи до 25 на сто от стойността на билета. За останалите страни от Европа това е 50 на сто. Изключение са Великобритания, Ирландия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция, където пътните са до 75% от стойността на билета.

Изпратените зад граница чиновници досега са имали право до 100 кг въздушно карго, а занапред това ще е 200 кг багаж.

В мотивите е записано още, че служители в Германия, Холандия и Люксембург са получавали по-малко пари за наем на жилища, спрямо колегите си, които се намират в други европейски държави като Италия,Великобритания и Финландия. Досега тези в Германия и Холандия са взимали за наем до 40% от командировачните пари. Занапред сумата ще набъбне до 60 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase