Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е поискал от Централната избирателна комисия пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. Това е станало с писмо на главния секретар на президентството Димитър Стоянов до председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, пише в. "24 часа".

Още по темата

Комисията трябва да даде справки както за общия брой гласували, така и за бройката по отделните държави, става ясно от писмото.

Искането е изпратено днес и все още на него не е отговорено. Справките били нужни на държавния глава, за да аргументира предложенията за ограничаване правото на глас на президентски и парламентарни избори.

Проектозаконът за уседналост бе публикуван за обществено обсъждане в началото на седмицата, но след бурна реакция от партиите и обществени организации бе спрян.

От правосъдното министерство са категорични, че експерти от ведомството са изготвили проекта, а след това са го пратили за съгласуване с президентството.

Уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в МП Любомир Талев, който пусна промените в закона за обществено обсъждане обаче твърди, че основен автор на проекта е правния съвет на президента.

Вечерта в четвъртък служебната правосъдна министърка е била привикана от Румен Радев. На разговора от нея било поискано да продължи обсъждането на предложенията, твърди изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase