Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От Министерството на правосъдие за пореден път обвиниха своя ексчиновник Любомир Талев, че единствено той е виновен за гафа с пуснатите за обществено обсъждане промени в Закона за българското гражданско, с които се забраняваше гласуването на български избори в чужбина.

Още по темата

Той пък вече обясни, че основният автор на поправките на правния съветник на президента Румен Радев Емилия Друмева и са били съгласувани с зам.-правосъден министър.

Ресорният заместник- министър на ведомството Деница Митрова обаче днес отсече, че уволненият ръководител на дирекция "Съвет по законодателство" Любомир Талев е публикувал законопроекта на своя глава и без изисканите от нея редакции.

С тях трябвало да се запази правото на глас на българите, живеещи на територията на Европейския съюз.
Талев дори започнал съгласувателна процедура с други дирекции в министерството в понеделник въпреки категорично изисканите от него промени.

Митрова беше категорична, че проектът на закона е готвен от експерти към министерството, а в последствие е обсъждан с правния съвет към президента.

"Законопроектът бе качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев в нарушение на действаща заповед от 17 март и без да бъдат изпълнени мои разпореждания във връзка с редакция на текстовете, касаещи изборните права на българските граждани. А именно - спорните текстове, регламентиращи тези права да са в унисон с разпоредбите на член 350 и чл. 396 от действащия Изборен кодекс, отнасящи се във връзка с уседналостта както на територията на България, така и на територията на всички държави-членки на Европейския съюз", каза тя.

По думите й финалният вариант, който е бил качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието.

"Аргументите за тази редакция, която е изискана, фигурират и в мотивите, качени към законопроекта. Ден след това, в нарушение на вътрешните правила, и отново без знанието на министъра, служителят направи още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обществено обсъждане. Това е видно от негова мейл кореспонденция с други директори на дирекции в министерството", продължи с обясненията зам.- министърката.

Тя обобщи, че с действията си Талев бил уронил престижа на Министерството на правосъдието, затова и бил уволнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase