Снимка: Dnes.bg
fallback

Минимална работна заплата от 1000 лева - това не е реалистично, а абсурдно! Зад това мнение се обединиха гостите в студиото на "България сутрин" - финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

1500 лева стартова лекарска заплата, 900 лева – за медицинска сестра. Предложението е на КТ "Подкрепа", а причината – в пъти по-ниското заплащане на медиците у нас спрямо стандартите в Европа.

Oще по темата

"Чак през 2014 година минималната работна заплата в България достигна средната през 1989 г.", пресметна пред Bulgaria ON AIR Мика Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев твърди, че средните заплати във всяка от областите в страната са различни и няма как всеки регион да получава еднакво заплащане.

"Минималната работна заплата се поставя от правителството. Представете си какво става, ако държавата увеличи заплатите с 1000 лв. Какво ще стане с хората, които получават 600-700 лв., както е във Видин? Те ще загубят работата си!"-категоричен бе той.

Темата предизвика спор между двамата гости, тъй като Стоян Панчев смята, че не трябва въобще да има законов критерий за минималното заплащане, а Мика Зайкова определи думите му като "пълен абсурд". Тя е на мнение, че не може за еднакъв труд да плащаш различна заплата.

Зайкова бе категорична, че минималното заплащане за страната от 1000 лв. е нереализуемо и че тя може да достигне най-много до 600-700 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Баладжията

преди 7 години

Научете какво означава "минимална заплата" и тогава ревете. Това е форма на държавна принуда над работодателя, за да може той да не експлоатира работниците си. Определя се по формула. Ако я направите 1000 лева ви ГАРАНТИРАМ, че в България освен квартални магазинчета, други частни "предприятия" няма да останат!В Сейшелите, Кувейт, Русия, Казахстан, Бахрейн, Бруней и Лихтенщайн. Както и 1 куп западни държави, минималните са по ниски от тук... ама стандарта им е десетки пъти отгоре!

95

Анонимен

преди 7 години

За съжаление положението е повече от плачевно ... Мутробизнесмени живеят охолно на гърба на работниците си ,които са в безизходица..така е от 28 години насам. И ДА- затова имат вина ВСИЧКИ били на власт оттогава. Затова не разбирам умници които гласуваха за ГЕРБ, БСП и други вече управлявали ,но не променили НИЩОПък на които му харесват заплати по 300-500 ? щото чета ,има и такива да си стои и изплаща на мутрата джиповете. Аз си бих шута на 24 г и сега оценяват труда ми 12 пъти повече

94

до 86 от 82

преди 7 години

Аз работя за 550лв на месец за работодател вероятно с твоето мислене. Плащам наем в София, сметки и няколко бързи кредита сигурно защото заплатата ми е супер висока и европейска! Чудно ми е ти с каква сума се издържаш работодателю драг ?!?!П-с: нямам имущество и наследство, а ти с какво ще се похвалиш та си така доволен от положението в България?

fallback