Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Федерацията на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за скока на цената на природния газ следващата седмица, съобщи соцлидерката Корнелия Нинова след среща с граждански организации за поскъпването на синьото гориво.

Още по темата

Левицата ще помогне с юридически съветници подготовката на подаването на жалбата.

Според червената шефка НПО-тата са убедени, че КЕВР не работи прозрачно и е лост за защита на монополите.

Освен това от по време на срещата представители на родни фирми са предупредили, че започват да се наблюдават изкривявания на пазара.

"Казаха, че една търговска верига си е позволила вече да повиши цената на хляба, без това да е поискано от производителите", обяви Нинова.

Бизнесът се е оплакал още, че поскъпването на газа ще се отрази на крайната цена  на стоките и услугите.

"Има някои производства, в които 70  от себестойността на продукта се влияе от цената на природния газ", каза соцлидерката и като пример посочи хлебопроизводителите.

Нинова добави, че производителите са изразили притеснения, че ще се увеличи сивият сектор.

Червената шефка коментира и скандала с пуснатите за обществено обсъждане, а след това оттеглени, промени в Закона за българското гражданство, с които се забранява гласуването зад граница на български избори.

Според нея не е работа на служебния кабинет да прави промени в правилата за избори, още повече при избран вече парламент.

"Радваме се, че оттеглиха законопроекта. Поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в пълен комплект изборното законодателство“, каза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че отношението на БСП към служебния кабинет е принципно.

Тя отчете, че има действия, които съвпадат с политиките на БСП и такива, които не съвпадат и даде пример с промените в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase