Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Буря в чаша вода се оказа разпространеният вчера проект за промени в Закона българското гражданство, според който не трябваше да има гласуване в чужбина на български избори.

Oще по темата

Всичко обаче се оказа само чиновническо решение, след което служебният правосъден министър Мария Павлова уволни днес шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, който без разрешение пуснал на сайта промените за обществено обсъждане.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра, уточниха от пресцентъра на МП.

Поправките нямало да се обсъждат заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз, обясняват сега от МП.

Срещу разпространените вчера промени се обявиха и сънародниците ни, които живеят зад граница.

С измененията в Закона за българското гражданство, се променяха и Законът за вероизповеданията, и Изборният кодекс.

Те предвиждаха на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 7 години

''Любомир Талев, който без разрешение пуснал на сайта промените за обществено обсъждане''Въпрос :При положение че промените са направени от Президента със знанието на министър Павлова от кой още трябва да се чака разрешение ...лично от Доган или от Решетников ???

66

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 73Доста тъпичко ПР-мероприятие....за медии, форуми,за посредствени хора...но целта май е постигната - раздухване на новина,последвали реакции,и парламентарна бомба..част от следизборния скеч в позитанов стил

65

Лилит

преди 7 години

До ShoppПохвално е, че плащате данъци. И да, няма нищо лошо, че живеете навън. Но не ми казвайте как да живея аз тук. Ако не ми вярвате, че мога да ви опазя безценната собственост- ваш проблем. Елате да си я пазите. Политици, с обещания, собственост не пазят.Относно гласуването- едно е да плащаш от 1,50 лв. гд-тс за имот до... знам ли, можеш да плащаш и хиляди данъци за имотопритежания, друго е да плащаш осигуровки и по ЗМДТ + ДДС, 24/168/12/365. Плюс това да живееш тук.

fallback