Колаж: Dnes.bg
Президентът на ПЕС Сергей Станишев и Валери Симеонов от Обединените патриоти заеха срещуположни позиции за това възможна ли е широка коалиция във властта в предаването "Панорама" на БНТ.
Още по темата
Симеонов, който настоява, че БСП трябва да участва в правителство на ГЕРБ и Патриотите, се аргументира, че това са политическите сили, получили най-голям резултат на изборите.
 
"Това са две български партии. Как така не могат да се разберат помежду си", попита той и допълни, че ако бъдещата управляваща коалиция е по-малка, има опасност кворумът да бъде бойкотиран, както по времето на Орешарски, което ще направи работата на Народното събрание абсолютно невъзможна. 
 
"Най-добре би било двете големи партии да потърсят общ кабинет. Това би осигурило 202 народни представители и подкрепа на над 2 млн. избиратели. Нестабилната обстановка принуждава всички български политици да се обединят в името на България“, смята Симеонов.
 
"Една коалиция не е математика, въпросът е за същността на политиката", подчерта пък Сергей Станишев. 
"Не виждам как ГЕРБ и БСП могат да съставят правителство, БСП заяви, че иска промяна на управлението на ГЕРБ", припомни той.
 
Станишев посочи, че не е вярно, че ПЕС и ЕНП насърчават такава коалиция. Според него обаче при коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти, ЕНП ще трябва "да се обясняват в Европа".
 
По отношение на резултата на БСП на изборите, Станишев каза, че са показали прекалена агресивност в края на кампанията и част от хората са се наплашили. 
 
"Допуснахме партия, която подаде молба за членство в ЕС и в моя мандат докара България до членство, да се създаде впечатлението, че не сме проевропейска партия", каза още той.
 
Станишев заяви и че БСП е удвоила депутатите си на тези избори, но гласоподавателите не са й дали мандат да управлява и отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ.
 
Симеонов уточни, че по време на разговорите с ГЕРБ днес не е ставало въпрос за разпределение на министерства. Той обаче посочи, че при тази ситуация Патриотите е възможно да участват във властта, независимо, че от партията на Борисов имат много повече депутати.
 
"В предното правителство не изглеждаше много добре да имаме претенции за постове, сега не е точно така. На нас ни е абсолютно ясно, че влизайки в каквато и да е форма на съдружие или коалиция, си залагаме имената и политическото бъдеще“, коментира Симеонов. 
 
Той посочи, че не съжалява за акцията на Обединените патриоти на границата с Турция, но смята, че случилото се там е предадено избирателно. 
 
"Гордея се с това, че успяхме да спрем устрема на ДОСТ в парламента, като пратихме по двама души във всяка секция в Турция“, коментира съпредседателят на Обединените патриоти.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase