Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири основни приоритета е посочил в речта си Бойко Борисов на конгреса на Европейската народна партия в Малта, съобщи бившият финансов министър Симеон Дянков, който е бил там.

Още по темата

Сред приоритетите Борисов посочил довършването на магистрала "Хемус", реформа в средното образование, влизане на България в еврозоната и условията по Brexit, които да не са в ущърб на България, което ще се обсъжда по време на председателството на София, каза Дянков пред bTV.

Това според него означава, че министерствата на регионалното развитие, образованието, финансите, икономиката и външните работи ще са за ГЕРБ. Той не изключи вероятността военното министерство да отиде при патриотите.

"Има добра възможност да се изпълни целият мандат на правителството, всички разбират необходимостта от стабилност", посочи Симеон Дянков.

Според него формулата ще бъде коалиционно споразумение с Обединени патриоти.
 
"Европа много ще се промени след Brexit. Великобритания е втората най-голяма икономика в ЕС. Когато те излязат от ЕС, ще има проблеми в Европа във финансовия сектор и в реалния сектор. Във финансовия сектор Лондон има над 90% от всички финансови потоци в Европа, няма друг голям пазар в Европа и едва ли ще има в следващите 5-10 години", заяви пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

За финансовата част от Брекзит според Дянков ще има тежки преговори: "Правителството в Лондон е с нагласа, че те следват референдума - това е демокрацията и Европа трябва да се съобрази с тях.  На конгреса тук в Малта Брекзит е основна тема", добави той.

На въпрос кои страни ще бъдат най-силно засегнати от Брекзит, Дянков отговори: "Германците и холандците го казаха по-рано, че тежестта ще е пропорционална. Така че България също ще трябва да плати по-голям дял."

"Другата тема, за която още не се говори в България и нашият регион, но ще е много наболяла - да си представим, че след 2 години или 3 наистина кажат затваряме, който е дошъл е дошъл, оттук нататък вече ще има визи за българите и румънците", допълни още бившият финансов министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase