Снимка: Булфото, архив

БСП поиска от КЕВР да спре решението си за скок на природния газ с 29%. Социалистите са категорични, че поскъпването на синьото гориво ще повлече след себе си като лавина цените на всички важни за оцеляването на българите стоки и услуги.

Още по темата

Доходите на хората не са се увеличили с процента на увеличението на газа и стоките и услугите, а така че скокът на газа ще увеличи бедността, предупреждават те, цитирани от пресцентъра на БСП.

Според левицата две поредни тримесечия регулаторът изкуствено е задържал цената на природния газ, осигурявайки фалшива представа за устойчиво развитие на страната.

Сега това се връща с увеличението от близо 30% на цената на природния газ и не се прави на пазарен принцип, смятат в БСП. 

Оценката на партията е, че проблемите в енергетиката се задълбочават – след тежкото задлъжняване на държавните фирми в електроенергийния сектор, очевидно техническите фалити застигнаха и газовия сектор.

"БСП категорично се противопоставя на непазарното повишаване на цената на природния газ. Призоваваме КЕВР да преразгледа това си решение. Настояваме за персонално поемане на отговорност от всички виновни за тази ситуация – бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на БЕХ и бивш изпълнителен директор на Булгаргаз Петьо Иванов, както и служебният министър на енергетиката и също бивш изпълнителен директор на Булгаргаз Николай Павлов", иска Столетницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase