Снимка: кадър Youtube

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че подадените сигнали за престъпление срещу политическите права на избирателите при блокадата на границата ни с Турция се отнасят до 3 лица с имунитет.

Още по темата

"До главния прокурор бяха подадени множество сигнали от различни граждани, че по време на блокадите на трите пункта, в резултат на действие на лица с имунитет и други, са нарушени изборните права на гражданите", посочи тя и допълни, че сигналите са около 10.

"Главният прокурор прецени, тъй като сигналите са към лица, които имат имунитет - следва СГС да извърши проверка", обясни Арнаудова.

Тя допълни, че проверката е започнала, като са изискани папки с информация от медии, всички записи и камери, в които се виждат действията на участниците при блокадата на ГКПП "Капитан Андреево".

Румяна Арнаудова каза също, че главният прокурор няма как да иска снемане на имунитет, защото няма образувано досъдебно производство. Тя твърди обаче, че няма пречка лицата да бъдат разпитвани дори като имат такъв.

"Тепърва ще установим, със съдействието на служителите на МВР, самоличността на лицата, които се виждат по телевизионните репортажи и тези, спрямо които е наложено насилие", посочи тя.

По думите й прокуратурата е щяла да се самосезира в понеделник, дори ако не са били получени такива сигнали до този момент.

Говорителят на главния прокурор обясни, че организаторите на митинга на граничните пунктове с Турция са уведомили кмета на Свиленград за провеждането му.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан преди дни обяви, че ще настоява Сотир Цацаров да поиска имунитетите на водачите на патриотите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, защото те са попречили на изселниците да упражнят правото си на глас. Той също така обяви, че настоява за касиране на изборите и незабавно насрочване на нов вот, защото резултатите от 26 март били изкривени.

В отговор на това президентът Румен Радев заяви, че "мераците" на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase