Снимка: архив Булфото
fallback

Главният секретар на МВР Георги Костов е отстранен заради оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР да подадат оставки.

Това пише в мотивите към решението на служебното правителство за отстраняването на главсека, съобщи Bulgaria On Air.

Натискът е бил по отношение на бившите директори на МВР – Ловеч, Плевен, Монтана, Перник и Видин.

Първите четирима са били притискани от Георги Костов да освободят директорските постове в навечерието на местните избори на 25 октомври 2015 г., а петият в навечерието на президентските избори през ноември 2016 г.

Oще по темата

Единственото име на политик, което се споменава в мотивите за освобождаването на Костов е това на бившия вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Главният секретар бе освободен във вторник от президента по предложение на Министерския съвет. Костов не прие уволнението си и обяви, че е жертва на натиск.

Вчера прокуратурата започна проверка и разпита служебният министър на МВР Пламен Узунов по сигнал на Костов. Той е подаден на 15 февруари, няколко дни преди да бъде освободен.

В него Костов пише, че Узунов е поискал от него да се оттегли. Заплашил го, че ако не го направи, срещу него ще бъдат "активизирани и изнесени 10 сведения от бивши служители на МВР, напуснали под натиск от главния секретар".

Днес Узунов отрече обвиненията на Костов и обясни, че няма лични мотиви и реваншизъм по отношение на главния секретар.

След края на Националното съвещание на МВР министърът обясни, че уважава професионализма на Костов и признава, че той е влагал старание в работата си. Узунов допълни, че мотивите за исканата оставка на Костов са посочени в доклада, който той е внесъл в Министерския съвет.

Министърът отказа да коментира тезата на Костов, че е отстранен под натиска на служебния премиер Огнян Герджиков, като заяви, че няма да коментира медийните му изяви, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

158

ShowMustGoOn

преди 7 години

Бъчварова бърка мекици и арабски питки за бежанците.Костов ще им сипва камилско мляко.Борисов ще им сервира.плефнелиев ще им прави сеир със физиономии на мистър Биййн

157

Логика?

преди 7 години

На другия ден след уволнението на Костов хванаха убиеца. На другия ден след като Герджиков дойде на власт човек загина на Ечемишка.

156

обективен

преди 7 години

Дъртия пияндурник Гошо Златния няма да липсва на никого. Който го смята за имане ,да си го прибира. То гербавите се оказаха само такива нещастници.

fallback