Архив: Булфото

Ще търсим варианти за отлагане на строителството на временен кризисен бежански център на територията на област Хасково до встъпването в длъжност на редовни правителство и областна управа, или за спирането на проекта въобще. Това каза на пресконференция областният управител Минко Ангелов.

Това ще бъде обсъждано първо на среща с министъра на вътрешните работи и след това евентуално с премиера, уточни той, цитиран от БТА.

Според него заради ниския миграционен натиск такъв временен кризисен център в момента не е необходим, а предвидените за него 1,6 млн. лева могат да бъдат преносочени за подобряване на битовите условия на сега съществуващите центрове за мигранти в областта.

На брифинг по-рано днес ръководството на ГЕРБ остро възрази срещу такъв проект и изрази готовност с всички средства да му се противопостови.

Областният управител обясни още, че залегналият в споразумението на България с ЕК за предоставяне на целева финансова помощ за бежанците проект е в крайна фаза.

Според проекта за партньорски договор между областната администрация в Хасково и МВР трябва да бъде подготвена площадка за настаняване за срок 4 месеца с капацитет 2000 души.

Други аргументи за отлагане или спиране на проекта ще бъдат напрежението по темата в региона и голямата концентрация на мигранти на територията му, каза още Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase