Снимка: БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи външна фирма, а не служебното правителство на Огнян Герджиков да извърши ревизия на държавния дълг.

Тя лансира идеята си няколко часа след като бившият премиер Бойко Борисов се възмути от искането на социалистите финансовият служебен министър Кирил Ананиев да ревизира дълга от 16 млрд. лв., взет от правителството, в което той беше зам.-министър

"Дайте да наемем да я направи външна фирма експерт, да не е в ръцете на г-н Ананиев", каза Нинова, цитирана от БТА.

Още по темата
Според нея Борисов се опитва "да си измие ръцете" с Кирил Ананиев с това, че в предишното правителство беше заместник на финансовия министър Владислав Горанов. Нинова смята, че няма как един заместник-министър да носи отговорност за решение на цялото правителство и на парламентарното мнозинство.

"Става още по-наложително да се каже истината след като видях в какви обяснения влизат колегите от ГЕРБ", каза Нинова.

Според нея изявленията им взаимно се изключват.

"Г-н Борисов каза, че тези пари се намират в резерва, а г-н Горанов днес казва, че тези пари са изхарчени за покриване на дефицит, за връщане на стар заем, т.е. тук има разминаване", каза Нинова и призова да се каже къде са парите, изхарчени ли са и за какво.

Тя припомни съветите на Горанов БСП да прочете отчетите на Министерството. "Подценява ни, защото в тях не пише кои са посредниците по дълга, срещу какви комисионни, при какви лихви ще го връщаме, кога, на всеки българин по колко от този дълг се пада да върне от личния си джоб" каза още Нинова.

Тя се обърна и към Герджиков – да не приема искането за ревизия като партийно поръчение, а като необходимост да каже истината за състоянието на държавата, призова тя.

Днес "БСП за България" регистрира листите си в цялата страна. Тя отбеляза, че в софийския район, в който тя е водач, са регистрирали една силна листа. "С такъв отбор очаквам с нетърпение лидерското състезание в 25-ти район", добави Нинова.

Тя коментира и изваждането на Шивиков от листите. Причините – повдигнатите обвинения към него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase