Снимка: архив Булфото
fallback

И все пак Русия ще ремонтира български МиГ-ове. Страната ни е подписала с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ" договор за ремонт на свои изтребители. Това съобщи генералният директор на корпорацията Иля Тарасенко.

Той даде да се разбере, че въпросът е бил решен в края на миналата година.

"България не се отказа от ремонта на наши самолети. В края на миналата година бяха подписани редица споразумения, договорите за българските ВВС. Затова ние си сътрудничим с тях", каза Тарасенко.

Oще по темата
Той направи изявлението по време на изложението на авиационно-космическа техника в Бангалор, съобщи БТА.

България вече има подписан договор за ремонт и поддръжка на руски самолети МиГ-29 с Полша. В края на 2015 година правителство реши, а парламентът одобри споразумението.

От руската корпорация многократно протестираха, но това не бе отчетено.

Междуправителственото споразумение с Полша предвиждаше договорености за ремонт на 6 двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от 2 години. Договорената цена за ремонта бе 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

През ноември миналата година бившият военен министър Николай Ненчев бе обвинен от прокуратурата в престъпление по служба заради ремонта на МиГ-овете. Според военна прокуратура той е предотвратил сключване на договор за ремонт на българските самолети от РКС "МиГ".

"Полша е единствената държава, която притежава икономически и технологични способности за поддръжка и ремонт на самолети МиГ-29", бе мотивът на Ненчев в края на 2015 година да поиска споразумение с полското правителство.

Делото срещу Ненчев за ремонта на МиГ-овете е насрочено за 22 февруари. Един от свидетелите, който прокуратурата е повикала по него, е новият президент и бивш шеф на ВВС Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 7 години

До Миг 29VW 1965, нали? Добър е, добър - още 20 години ще изздържи под навеса при кокошките...И *** ще продължава да се *** на задната седалка...

179

Анонимен

преди 7 години

До ЩирлицДърветата почерняха, едва от две-три години кората им си върна приблизително обичайния цвят. За който може да вижда, де, който няма $ лепнат върху очната ябълка.

178

Анонимен

преди 7 години

До ShoppЕ при теб дори не е необходимо да се слага в черепчето ти ново "гавно", същото ще ти върши същата работа, както досега.

fallback