Снимка: архив, БулФото

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев е бил упълномощен да парафира договора с Полша за ремонт на двигателите на нашите изтребители МиГ-29 и вчера го е направил, съобщи депутатът от РБ Гроздан Караджов.

Още по темата

Предстои на заседанието на правителството в сряда да бъде упълномощен военният министър Николай Ненчев, който вече да подпише договора.

Караджов уточни, че не знае за каква сума става въпрос, но увери, че Полша ще се справи с ремонта, който ще удължи живота на изтребителите.

"Става дума за договор и в договорите си има страни, предмет, санкции в случай, че някой не може да изпълни едно или друго нещо, а за да е парафиран договорът, означава, че няма съмнение във възможността полският оръжеен завод да извърши тази дейност", увери реформаторът.

След решението на правителството Полша да ремонтира руските МиГ-29, обаче стана известно, че тя няма лиценз за извършване на такива дейности, за което наскоро бе получено писмо в ресорната парламентарна комисия от руската страна.

"Ако подобен ремонт на български МиГ бъде направен, то РСК МиГ ще прекрати изпълнението на договорните отношения по поддръжка и експлоатация на самолети", се казва в писмото на генералния директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков.

Освен това Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и ако това се случи, доставката им в страната ще бъде прекратена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase