Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

213 000 лева на месец. Толкова пести бюджетът от това, че парламентът не работи в момента. Така за 2 месеца без парламент държавата е спестила цели 426 666 лева.

Базата за тези сметки са изхарчените от депутатите пари за командировки и посрещането на гости от чужбина през последните 2 години. В тази сметка не влизат редовните разходи за заплати на депутатите, поддръжка на сградите и т.н.

Като цяло сумарният бюджет на парламента е 53 млн. лв. годишно, или средно 4,416 млн. на месец. Справка, с която разполага Нова тв показва, че за 2 години работа 43-тият парламент е изхарчил над  5,120 милиона лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи.

Има екзотични маршрути, по които само избрани депутати са пътували. Сред тях са Замбия и Мадагаскар.

До Замбия е летял лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за среща на парламентарните секретари, а до остров Мадагаскар – трима депутати по линия на франкофонството. Един от тях е реформаторът Борис Станимиров. Той може да се похвали и с още една екзотична командировка – тази до Антарктида.

Според него е имало полза и от двете пътувания, защото било важно да се показва България пред света.

По пътувания зад граница първенец е Кристиан Вигенин от БСП, но по разходи, направени в чужбина, го води Румен Йончев от БДЦ.

Вигенин обясни, че проблемът, е че при такива събития родните депутати трябва да използват същия хотел и инфраструктура като останалите участници и така са лишени от възможността да търсят по-евтини места за настаняване.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък е един от депутатите, които често са отказвали пътуване в чужбина. Според него доста от тях са напълно излишни и като пример посочи визитите на българските делегации при папата.

Той добави, че депутат от БСП е искал да заяви участие в конференция в Дания, като само за една нощувка парламентът е трябвало да плати няколко хиляди евро. Байрактаров обаче отказа да назове името на народния избраник.

Като цяло народните избраници са пътували 2 пъти повече в страната, отколкото навън. Малко над 1 милион лв. са похарчени за задгранични командировки срещу 2 милиона и 800 хиляди за пътувания до избирателните райони.

Първенец в тази графа е червеният Таско Ерменков, който беше депутат от Сливен. Той обаче твърди, че много често е пътувал с личната си кола, за да се срещне с избирателите си.

Пари се харчат и за домакинства на срещи. Над 1 млн. за 2 години са дадени за посрещане на гости и  организиране на мероприятия. И все пак направените от депутатите разходи са една десета, от това което държавата се готви да похарчи за изборите на 26 март – цели 50 млн. лв.

В парламентарната хазна обаче има и приходи. Около 200 000 лева от събрани глоби за неоправдани депутатски отсъствия. Или ако ще обобщаваме - по около 1000 лева средно е платил всеки депутат за самоотлъчки. Разбира се, това е усреднена стойност, защото в 43-тия парламент е имало отличници - постоянно на линия в парламента, има и такива, които са идвали само за по няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Петър Папазов

преди 7 години

Тъпо! Народните представители да не ходят никъде защото парите били на народа?!? Идиотизъм! По-важно е кои и как ги избираме. И още -без тях не може!!!

33

реалист

преди 7 години

И аз искам да отида с народни пари до там, но не мога да стана депутат. Някой знае ли как се става? Умен ли трябва да бъде човек, красив ли или да умее нещо друго?

32

Анонимен

преди 7 години

Слави Трифонов заяви, че ще протестира сам пред Народното събрание, ако не се приемат решенията на референдума. Трябва да бъде подкрепен!

fallback