Снимка: Bulgaria On Air

Над 20 административни шефове бяха сменени от служебното правителство само през вчерашния ден. 14 от тях са областни управители, за които според кабинета има съмнения за участие в контролиран вот.

Политологът Петър Чолаков каза пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от новоназначените областни управители са свързани с БСП и НДСВ. Той е на мнение, че централната власт се опитва да промени баланса по места в своя полза, а БСП да обърне играта в своята посока.

"Тези сигнали витаят в пространството или има конкретна информация?", попита той и продължи:

"Румен Радев с решението си за този служебен кабинет изглеждаше, че иска да формира добре балансирана изпълнителна власт. Сега виждаме другата страна на монетата - става въпрос за борба за власт."

Политологът Любомир Стефанов отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR, че смяна на областните управители в този момент е равносилна на смяна на Избирателния кодекс седмица преди изборите.

"Когато използваш изпълнителната власт, за да манипулираш изборите, нищо друго не правиш освен да манипулираш гражданите", коментира той и добави, че БСП се подготвя отново да управлява, но не показва еволюция.

Според Стефанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва да жонглира с обществените нагласи и партията му ще проведе кампания, която иронично ще омаловажи всяко от изказванията на Корнелия Нинова.

Политолозите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев коментираха и коалициите, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори.

"В последния момент беше изигран кален номер на "Да, България" с опит да бъде провалена регистрацията на партията, но това има по-скоро бумерангов ефект", посочи Петър Чолаков и добави, че партньорството с ПП "Зелените" е нормално.

За него е интересна коалицията между ДОСТ и НПСД, която по думите му е коалиция на индивидуалното спасение.

"Това са две сили, които не крият симпатиите си към режима на Реджеп Ердоган. Нормално е партии, които получават вдъхновение от Анкара, да действат съвместно", каза още той.

Любомир Стефанов добави, че БСП прекроява коалицията според своите виждания. Той е на мнение, че се очертават странни коалиции и даде пример с "Обединени патриоти".

"Тестът ще бъде участие в управление, тогава ще видим колко са стабилни", каза Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase