Снимка: архив Булфото

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков водят класациите по доверие. Това показва национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено между 3 и 7 февруари сред 1012 души.

Радев се радва на 64,9% доверие, а Герджиков – на 49,5 на сто, сочат данните. И двамата са с положителен рейтинг, тоест доверието е по-голямо от недоверието към тях.

Още по темата

Дългогодишният водач на класациите за народен любимец Бойко Борисов отстъпва на пето място, показват още резултатите. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 35,4% от хората.

Непосредствено преди него са две дами – вицепрезидентът Илияна Йотова, трета по доверие с 40,7% и кметицата Йорданка Фандъкова, която заема четвъртото място с 39,8%.

Служебното правителство е с положителен рейтинг, като общо около 59 на сто го одобряват, а 23 процента – не.

"Тоест стартът на кабинета е много положителен", коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Основните проблеми за страната, които хората посочват са ниските доходи - 66,3 на сто и безработицата - 44,4%. Следват ги здравеопазване, корупция по високите етажи на властта, престъпност.

Според 23,5 на сто от анкетираните най-добро управление за страната след изорите би било на ГЕРБ и други десни партии. За 16,8 на сто - БСП и други партии.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са най-добро управление според 9,7 на сто, а БСП и "Обединени патриоти" - според 9,1 на сто.

"Няма управление, което да е силно желано от хората", е изводът на социолога Юлий Павлов.

Той прогнозира, че предстоят трудни преговори, правителство, което няма да се харесва на мнозинството от българите, както и че е много възможно при това положение да имаме правителство на малцинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase