Снимка: БТА

ЦИК трябва да се произнесе колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за всяка секция и дали те ще бъдат нови или взети под наем.

Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на изборите.

Той декларира, че служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряването на около 13 хиляди машини за гласуване. Изборните секции в страната са 12 400.

Още по темата

Янев обясни, че към момента няма проблеми с процедурите, за които отговаря администрацията на Министерския съвет, съобщи "Дарик".

Служебният министър обяви и че за първи път ще има машинно гласуване в секциите в чужбина.

"Това е един много сериозен въпрос както от гледна точка на подготовката, участието на членовете на избирателните комисии, логистика. По всички тези въпроси за изборите в чужбина, Министерството на външните работи получи уверението на ЦИК, че тази подготовка ще бъде навременна и осигурена и няма да представлява трудност", коментира Янев.

Министърът призна, че машинното гласуване "има потенциал" да създаде "допълнително объркване и забавяне на процеса". Това било свързано със сертифицирането на машините, съгласно законодателството.

"Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е такъв потенциален сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и евентуално средства, или да се търси възможност за външен такъв", обясни още Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase