Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Избори с неизвестен финал и нов парламент без много варианти очакват България в следващите месеци.

Патовата ситуация може да бъде избегната само ако партиите се поддадат на изкушението за голяма коалиция.Предстоящото европредседателство и мотивът за "националната отговорност в бурния свят и регион" работят също за такъв вариант и срещу варианта "избори след изборите".

Този извод се чете в най-новия анализ на Институт "Иван Хаджийски". Според наблюдателите обаче голямата коалиция също може да се окаже с много неизвестни.

Oще по темата

Те виждат и че предизборно ГЕРБ се опитват да заемат любимата си поза на борци срещу статуквото, а БСП  се опитва да изтласка старите муцуни.

Наблюдателите на политическите процеси се обединяват и около прогнозата, че следизборните сметки ще са по-важни за бъдещето управление от предизборната надпревара.

Балансът на силите, който се установява между двете основни партии – БСП и ГЕРБ, е в рамките на статистическата грешка, шансове за еднопартиен кабинет са само теоретични, за коалиционен – с множество неизвестни, смятат анализаторите. Те несе наемат да правят прогнози и колко точно време ще се наложи на служебния кабинет да управлява след 26 март.

От Института анализират, че ГЕРБ излизат от "центристката" си роля на неоспорвано най-голяма партия и навлизат в нишата на "една от двете големи", която в оспорван двубой трябва да победи другата.

"Образът на Борисов като балансьор е подложен на изпитание", смятат анализаторите.

Те виждат процеси, с които ГЕРБ се позиционира и като "партията на народа".

Това се виждало в подкрепата на референдума и настойчивото лансиране на промяна в Изборния кодекс. По този начин ГЕРБ се показвали като единствената политическа сила, готова да изпълни волята на суверена.

"Така от ГЕРБ ще се позиционират като борци срещу "статуквото" - нещо, което винаги им е харесвало. Освен това, ГЕРБ добавят и опит за социален елемент в посланията си", допълват от "Иван Хаджийски".

"Корнелия Нинова се опитва да изтласка "старите муцуни" и вероятно ще бъде подкрепена", смятат анализаторите. Според тях обаче проблемът на червените е мобилизацията на електората.

В риск за БСП според наблюдателите може да се превърне една следизборна патова ситуация.

Обединението на Патриотите гледа на различни страни.

Валери Симеонов изглежда като лоялен потенциален партньор на ГЕРБ. Сидеров пък от доста време създава впечатлението на политик, готов на всякакви отстъпки и комбинации, включително дори на съюзяване с БСП, описват ситуацията от Института.

И допълват: "Така на Красимир Каракачанов отново му се налага да бъде "центърът", който примирява различните тенденции. Плюсът е, че така ставаш основен балансьор между ГЕРБ и БСП. Минусът може да дойде след изборите - когато отношението към бъдещото управление може да предизвика проблеми за единството".

Интересът на ДПС е по-малко партии в НС, а ДСБ са изместени от водаческата роля в дясно, смятат още от Институт "Иван Хаджийски". Според анализаторите Веселин Марешки пък една от възможностите за нов балансьор в следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

26

преди 7 години

До анонимен 26 Да не се гласува за никой или против някой са най-вредното послание за всички, защото означава съдбата да се определя от необразовани хора и партийни кадри, на които някой е наредил как да гласуват. Всеки човек, който има поне зрънце акъл трябва да гласува умно, за формации, които ще водят страната в исканата от него посока.

54

Анонимен

преди 7 години

Като чета коментарите всички пишещи от всичко разбират. Защо не се организирате и да се явите на избори. Тогава може и да Ви стане ясно, че управлението не е толкова просто колкото си мислите. Но нали, ние българите все си мислим, че сме по-умни от съседа, не ценим направеното, то все е малко -човешко око ненаситно и все сме на опашката.А простата логика е да се гласува за този, който не дава лъжливи обещания, а работи в полза не само на частните си интереси, а и за тези на обществото.

53

до анонимен 18

преди 7 години

До Анонимен 18 Дали информацията е сигурна? Или е един сайт писа? ама то съвсем не било така.

fallback