Снимка: "Фокус"

Знаме на българските турци се появи в интернет. Турската фирма "Вayrak sepeti" продава флага за 20 турски лири.

Знамето е на бяла основа с две червени ленти в горната и долната част на знамето и наподобява знамето на т. нар. Севернокипърската турска република, пише "Фокус".

"Вayrak sepeti" продава и българския трибагреник за далеч по малката сума от 3,50 турски лири.

Появата на знамето предизвика реакция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Това е провокация, определено. Никаква турска фирма няма да тръгне да прави знамена, които никой никога не е чувал и виждал, които да представляват българските турци", коментира той.

Според него флагът е част от турската външна политика.

"Т. нар проект за "знаме на българските турци" е едно към едно със знамето на севернокипърската турска република, която през 1974 година беше създадена благодарение на турската окупация на Северен Кипър", каза още лидерът на ВМРО.

Според него провокацията целяла да се подготви едно значе, което някои българските турци могат да започнат да си слагат по магазините и къщите.

"След това ще им измислим герб. След това и някакви територии, в които да се обособяват. Накрая ще стане последния вариант, който стана със Северен Кипър – някаква форма на окупация или някакъв друг проблем", каза още Каракачанов.

Според него това е сериозен проблем и не бива да бъде подминаван. Затова той призова да се иска обяснение от турския посланик и новият външен министър да вземе отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase