Снимка: Пресцентър на президента

Общ преглед

По време на първата си официална среща в Брюксел като президент Румен Радев постави въпроса за сигурността на външната граница на България и за мигрантската криза. Той обаче не коментира падане на санкциите срещу Русия, за което не веднъж се обяви.

Първите разговори на държавния глава в белгийската столица бяха с  председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Поставихме въпроса за сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите", каза Радев, цитиран от БТА.

Още по темата

Той допълни, че страната ни очаква още-по голяма помощ.

Санкциите срещу Русия не са поставяни на дневен ред при разговорите на президента Радев с председателя Туск, съобщи bTV.

По-рано днес EurActiv публикува интервю с Радев, в което българският държавен глава коментира, че не вижда практическите ползи от санкциите, докато загубите са очевидни.

В Брюксел днес генералът поиска нов оперативен план за посрещане на мигрантската вълна. Той настоя и за промяна на дъблинското споразумение, защото в настоящия си вид има риск да превърне България в буферна зона.

Радев коментира и въпроса за евентуална номинация за еврокомисар. "По-добре е редовно правителство да го излъчи", каза президентът, но допълни, че ще е "друг въпрос", ако се наложи служебният кабинет да управлява по-дълго.

Първото посещение на Румен Радев мина под знака на интереса към пътуването му.  Президентът пристигна в Брюксел вместо с правителствения "Ербъс" с военнотранспортния самолет „Спартан" заради по-ниските разходи

От президентската администрация коментират, че така той излъчва силно послание на съпричастност към доскорошните си колеги. Полетът продължи час по дълго отколкото с реактивния самолет.

Това не е първият път, в който "Спартан" се използва от държавен глава. В миналото за работни посещения го използваше и президентът Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар