Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Възходът на победителите от президентските избори продължава. Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки трупат рейтинг. В същото време доверието в лидера на ГЕРБ Бойко Борисов намалява.

Това става ясно от данните от експресен телефонен сондаж на Галъп. То е проведено на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Още по темата

Президентът Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие (41,7%), показват резултатите.

Зад него се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракчанов с 26,1% доверие. Данните показват, че той на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г.

Корнелия Нинова също бележи сериозен ръст и изравнява и дори повежда леко по рейтинг пред основния си опонент Бойко Борисов. Доверие в лидерката на БСП декларират 24,9%, а в лидера на ГЕРБ 24,6%.

Според социолозите загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

"Галъп" анализират и забележимо присъствие на Веселин Марешки (18,4% доверие).

От агенцията анализират, че цитираните проценти на доверие са на база всички, а не само гласуващи.

“Галъп интернешънъл“ предпочита методика, в която се ползват положителни и отрицателни оценки (без неутрални). От това произтичат възможни разлики с други агенции. Важни са тенденциите във времето, а не конкретните числа и моментната подредба“, уточняват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase