Снимка: Facebook
fallback

Бойко Борисов, който днес ще предаде властта на Огнян Герджиков и служебният кабинет, влезе в петицата на най-дълго управлявалите премиери в България от Освобождението насам.

Той се нарежда в класацията след комунистическите лидери Станко Тодоров, Тодор Живков и Антон Югов, както и Стефан Стамболов.

Вторият мандат на Борисов продължи 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г., изчислява "24 часа". Заедно с 1325 дни от първото му управление той събира общо 2137 дни в премиерското кресло.

Няма друг след 1990 г., който да има повече дни начело на изпълнителната власт. Ако се сравнява само с министър-председатели, които са идвали на поста след избори, Борисов е на второ място в класацията, изпреварен само от Стефан Стамболов.

Стамболов има начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Реално Борисов би могъл да го измести, ако изкара още поне година като премиер при евентуално трето свое правителство.

Другите трима министър-председатели в топ 5 по продължителност на управлението са от времето на комунистическия режим в България. Станко Тодоров, който е бил бил премиер в продължение на 10 години, оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков.

Неговият престой начело на правителството е 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. Той също е бил начело две петилетки.

На четвърто място след Стефан Стамболов се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

35 Постан

преди 7 години

До Асен По 35 то постановление на Министерски съвет всеки можеше да прави ОГРОМНИ ПАРИ в Народна Република България!!! Моите баба и дядо БОГ да ги ПРОСТИ го правеха!!! Калпазаните и до ден днешен се оплакват!!! Те отглеждаха ОВЦЕ като ВАС !!! Предаваха мляко, вълна,яйца,билки!!! Сега всичко е в КАНАЛА!!!! АУРОПА!!! Ще има да го .ухаме!!!!

110

Историк

преди 7 години

Оценката се прави от Историята , а не от съвременниците , които са пристрастни.Не принизявайте интелекта на българина , заради бъдещи предизборни баталии!

109

Анонимен

преди 7 години

При така наречената демокрация една шепа *** живеят добре а всички останали страдат ,ама много. При все първите обясняват колко по хубаво било сега . Сития на гладния не вярва . Смятам че всички хора трябва да живеят добре и работят да забогатяват ,а не да оцеляват физически. За съжаление това не се случва и в САЩ . Обаче пък ни облъчват че така е правилно и няма друг начин. Скандинавския модел показва че това не е така. Мой колега казва така ; ако може да се вземе най доброто от соца и капи

fallback