Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

"Уважаеми господин президент, ние Ви вярваме, направете всичко, за да оправдаете това доверие". Това заяви третият президент на България Георги Първанов, който говори за петия президент Румен Радев и пътя на страната ни при бъдещото управление на новоизбрания държавен глава.
 
"Познавам Румен Радев като офицер, като генерал, но това е крайно недостатъчно, защото е много различно от качествата, нужни за президента. Ще трябва да влезе в нови обувки", заяви Георги Първанов в интервю за Нова тв, взето в четвъртък, веднага след като Румен Радев положи клетва.

"Да, общо между мен и Радев е, че и в двата случая не очакваха да спечелим. И дотук свършват аналогиите", заяви Първанов.

"Непоискана подкрепа не давам. Но съм готов да помагам," каза Първанов за отношенията си с Радев. "Чухме се след победата му, за да го поздравя. Ако има нужда, бих помогнал. Както съм помагал и на Плевнелиев в самото начало. Търсил е съвети, макар и по по-незначителни теми и по чисто технологични въпроси. Това беше година - година и половина след избирането му. Но по-добре е да го има този диалог", коментира Първанов.

Още по темата

Той пожела на Радев да бъде президент на всички хора и на всички партии. "Със сигурност ще има опити от БСП да го задушат в обятията си, да го приватизират като капитал в такава политическа ситуация. Но ако от БСП решат да си го присвоят изцяло, ще сгрешат. Защото много хора отидоха да гласуват за господин Радев, за да елиминират Борисов след неговата реплика, че когото и да посочи, ще е президент", добави Първанов.

По повод предстоящите парламентарни избори той заяви: "Не бих искал да влизам в ролята на социолозите и гадателите, аз очаквам сложен резултат. Ще има близки резултати на редица партии“, смята Първанов.

Според него ще трябва да се правят сложни коалиционни партньорства. „Освен ако не се стигне до партньорство между ГЕРБ и ДСБ, което не ми изглежда логично. Преди 5 години да, но към момента - по-скоро не. Голяма коалиция сега изглежда невъзможна, защото твърде много неща се изрекоха. И всяко сближаване ще изглежда изкуствено и ще заложи много мини", каза Първанов.

Речта на Радев беше твърде предпазлива, беше по-традиционен и консервативен, оцени Първанов.

„Тази реплика към депутатите "имате една седмица" не се вписваше в контекста на цялото слово. Въпреки че не одобрявам групата депутати, създаващи шум в залата, аз не бих произнесъл тази реплика. Не мисля, че трябва да се концентрираме върху това. Но в бъдещите консултации той трябва да печели депутатите от различните партии, а не да ги прави врагове", каза по темата за президентската реч и изпуснатата реплика Георги Първанов.

"Хубавото е, че може би ще отворим България към всички страни - и към стари наши приятели, и към арабския свят, към всички", каза третият президент за очакваната политика на петия.

Относно думите на Росен Плевнелиев, че ако се тръгне по път за излизане на България от ЕС, той лично ще застане на барикадата, Първанов коментира: "Измислена е тази барикада. Уверен съм, че никой в България не иска страната ни да бъде вън от ЕС, а да има друг ЕС. Да има ангажименти към малки и средни страни като България. Не от нас идва деленето на ЕС, а от големите, делят го лидерите", смята Първанов.

"Да се избира между Европа и Русия - няма такава алтернатива", каза още Първанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase