Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Съставянето на служебен кабинет от бъдещия президент Румен Радев ще се окаже своебразен тест за него. Около това мнение се обединиха политолозите Иво Инджов и Страхил Делийски.

"Ще трябва да се съобрази с факта, че още в първите дни от неговото президенство ще му се наложи да прави някакви вътрешнополитически движения, маневри и да взима решения. В този смисъл много е важно как ще стартира г-н Радев. Той в рамките на две седмици може да дръпне нагоре в общественото мнение, в одобрението, но може да слезе и много надолу", коментира Делийски пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели тезата, че няма как ген. Радев да мине без някакъв тип политическа зависимост, но отбеляза, че няма лошо българските президенти да имат определен тип взаимоотношения с политическите сили.

"Но ако той се фокусира самоцелно да се разграничава или да се приближава към БСП, ако това му е ключова мотивация на неговото поведение, той не би спечелил, защото струва ми се, че българското общество в този момент има нужда от президент, който по друг начин да дефинира дневния ред", добави Делийски.

По думите му фигурите в служебния кабинет на новия президент ще бъдат под много сериозно нагрети публични прожектори. Това според Делийски било добре, защото ще минимизира каквато и да е възможност служебните министри "да си повярват, за да направят нещо, което не е в техните правомощия".

А според Иво Инджов мандатът на Румен Радев ще бъде натоварен с много очаквания - от една страна и заради ситуацията около проруската му позиция и назряващия конфликт между Русия и САЩ.

"През следващите два до три месеца президентът, неговата администрация, ще бъде основният властови център в страната и от това какви политики ще зададе в началото Румен Радев като президент, ще зависи много как той ще се развие като държавник, защото той тепърва ще трябва да развие тази роля и да се изгражда. В момента се настанява цяла американска бригада в страни от Източна Европа - танкове, хеликоптери с цел сдържане на Русия. На ротационен прицнип те ще дойдат и в България. Това ще бъде насочено конкретно срещу Русия", отбеляза Инджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase